Wanneer komt u in aanmerking voor palliatieve verpleging?

Vaak is het voor mensen onduidelijk wat palliatieve verpleging precies is en wanneer ze daarvoor in aanmerking komen. In dit artikel willen we daar wat meer opheldering over geven.

Wat is palliatieve verpleging?

Palliatieve verpleging wordt aangeboden als een patiënt ongeneeslijk ziek wordt verklaard, ofwel terminaal is. Wel is het belangrijk bij palliatieve verpleging dat de patiënt op korte termijn zal komen te overlijden. Bij ziektes zoals kanker is het vaak helder wanneer de ziekte ongeneeslijk is, bij andere ziektes is het helaas niet altijd goed duidelijk wanneer er sprake is van ongeneeslijkheid. Dit omdat het niet altijd inzichtelijk is wanneer er niet meer gereageerd wordt op de reguliere, curatieve behandelingen. 

Wanneer start palliatieve verpleging?

In sommige gevallen kan de palliatieve zorgfase direct starten wanneer de diagnose vastgesteld is, voor sommige ziektes is er namelijk geen behandeling meer mogelijk. Vaak gaat de behandelend arts een indicatie geven van de situatie waarin de behandeling geen effect meer zal hebben. De behandelend arts is de persoon die op het moment van het aanvragen van palliatieve zorg de juiste informatie heeft om een juist oordeel te vormen over de terminaliteit van de patiënt, vaak gaat dit in overleg met meerdere medische specialisten. Vaak wordt bij palliatieve verpleging alleen gedacht aan de zorg voor de patiënt terwijl de palliatieve verpleging ook bedoeld is om de naasten ondersteuning te bieden in deze lastige periode. 

Hoe lang duurt palliatieve verpleging?

Er kan in ieder geval wel duidelijk gesteld worden dat het heel erg afhankelijk is per situatie hoe het traject van palliatieve verpleging eruit kan zien. Bij sommige patiënten zal dit gaan om weken, bij andere om maanden en bij sommige zelfs jaren. Vaak wordt wel de verwijzing voor palliatieve verpleging pas gegeven wanneer de levensverwachting op minder dan drie maanden geschat wordt. Omdat de behandelend arts niet in de toekomst van het ziektetraject kan kijken kan het dus inderdaad voorkomen dat de palliatieve verpleging een traject van een aantal jaar zal zijn. 

Om dus antwoord te geven op de vraag die aan het begin van dit artikel gesteld werd, het is per persoon wisselend wanneer u in uw ziekteproces in aanmerking komt voor palliatieve verpleging. Wel is het belangrijk om te weten dat palliatieve verpleging wordt toegepast wanneer de patiënt ongeneeslijk ziek wordt verklaard. Vaak verwijst de behandelend arts wanneer verwacht wordt dat de levensduur minder dan drie maanden zal zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *