Crematie: De basis

Crematie is een steeds populairdere optie voor degenen die hun eigen begrafenis of herdenkingsdienst willen plannen. In de laatste jaren is het crematiepercentage in Nederland gestaag gestegen met meer dan 50%. Als je crematie voor jezelf of een dierbare overweegt, zijn er een paar belangrijke punten om over na te denken. In deze blogpost zal Uitvaartzorg Lochem enkele basisprincipes van een crematie in Lochem doornemen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Cremeren versus begraven 

Eén van de eerste dingen die je moet beslissen bij het plannen van een begrafenis of herdenkingsdienst is of je gecremeerd of begraven wilt worden. Bij cremeren wordt het lichaam door intense hitte tot as gereduceerd, terwijl bij begraven het lichaam in een kist op een begraafplaats wordt bijgezet.

Er zijn voor- en nadelen aan beide opties. Cremeren is meestal goedkoper dan begraven omdat je geen graf hoeft te kopen. Crematie geeft je daarnaast ook meer flexibiliteit wat betreft de uiteindelijke bestemming van de as. Je kunt deze thuis bewaren, verstrooien op een plek die betekenisvol was voor de overledene of er zelfs sieraden van laten maken. 

Hoe cremeren werkt 

Als je voor crematie kiest, is het belangrijk om te begrijpen hoe het proces verloopt. Het lichaam wordt op vrijwel dezelfde manier voorbereid voor de crematie als voor een begrafenis. Vervolgens wordt het lichaam in de crematieruimte geplaatst, waar het wordt blootgesteld aan de hitte. Dit proces duurt gewoonlijk zo’n twee tot drie uur. 

Als het crematieproces is voltooid, blijven uiteindelijk alleen botfragmenten en eventuele metalen implantaten uit het lichaam (zoals pacemakers) over. Deze fragmenten worden van elkaar gescheiden of worden vermalen met een machine. De familie van de overledene kan vervolgens beslissen wat ze met de crematieresten willen doen.

Wil je meer weten over het crematieproces op contact opnemen met de uitvaartverzorger? Neem dan een kijkje op uitvaartzorglochem.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *